Spelen van viertallenwedstrijden tegen 4 Jacks

Het spelen van wedstrijdjes tegen 4 Jacks is een leuke en spannende bezigheid. Je kunt het gebruiken om de relatieve speelsterkte van bridgeprogramma's te achterhalen. Leuk is ook om gewoon eens een mensen team tegen 4 Jack's te laten spelen. Moet je helaas wel beschikken over veel computers!
Helaas is het niet zo makkelijk een echte wedstrijdsituatie te krijgen. Om te helpen een zinnige wedstrijdsituatie te krijgen zullen we eerst wat uitleggen over Jack en vervolgens schetsen hoe in onze ogen een eerlijke situatie verkregen kan worden.

Jack is afhankelijk van de rekenkracht van de computer en zijn speelsterkte wordt bepaald door de bedenktijd die hem gegeven wordt en door de snelheid van de computer. Het bedenktijdsniveau bepaalt hoe lang Jack mag nadenken. Op een 1Ghz machine speelt hij op niveau 8 dus veel sterker dan op een Pentium 90. Hij kan in dezelfde tijd veel meer simulaties doen.

Jack speelt ook veel beter als hij met zijn eigen systeemkaart speelt (menselijk trekje!). Het systeem Jack is uitgebreider en beter uitgetest. In de systemen voor gevorderden speelt Jack aggressiever (met minder punten openen en zo). Als je Jack Berry voor beginners laat spelen of Biedermeier Blauw dan zal hij zich passief opstellen. Beginners zitten niet te wachten op gekke en aggressieve biedingen. Jack past zich aan. Kortom de standaard instellingen waarmee Jack uitgeleverd wordt zijn mensvriendelijke instellingen en zeker niet de beste voor Jack's speelsterkte.

Tips en richtlijnen voor het spelen van viertallenwedstrijden tegen 4 Jacks

  • Probeer iedereen (alle vier de paren) met dezelfde systeemkaart te laten spelen. Jack's eigen systeemkaart is veel te ingewikkeld voor de meeste mensen en zeker voor andere computerprogramma's. Kies voor Acol, Berry voor Gevorderden of voor Biedermeier Rood en loop de conventies en uitkomsten even door. Maak eventueel een nieuwe systeemkaart aan.
  • Stel Jack op het gewenste niveau in. Op niveau 1 speelt hij vlot maar zeer rot. Als je van Jack wilt winnen zet hem dan op niveau 1. Op het wereldkampioenschap in Toronto speelde Jack op niveau 10 (ongeveer 1 minuut per spel per paar). Wij adviseren als het haalbaar is dit wedstrijdniveau te gebruiken.
  • In Toronto speelde Jack op een 800 Mhz machine. Bedenk dat om in de buurt van dat niveau te komen een machine van 500 Mhz of sneller noodzakelijk is.
  • Stel de speelsnelheid in op 2. Jack speelt er beter (en langzamer!) door vooral op trage computers. Op snelle computers is dit niet nodig. Op speelsnelheid 3 of 4 neemt Jack maximaal 1 seconde bedenktijd en op trage computers is dat vaak te weinig voor een goed speelplan.

    Vermeld bij eventuele publicatie van de wedstrijd de instellingen (bedenktijd, snelheid computer en gebruikte biedsysteem). Anders is onmogelijk na te gaan hoe goed of slecht de wedstrijd voor Jack verlopen is.